tisdag 6 november 2007

Konflikt????

Jag befinner mig i ett besvärligt dilemma angående innebörden i begreppet ”konflikt”. När man nämner ordet konflikt så får man ofta en sådan föreställning som inbegriper de fysiska handlingarna. Men konflikt som förekomst är något som är mer komplex och manifesterar sig på olika sätt både fysisk och psykisk. Det uppstår ofta i form av oförenlighet, kollision, olika värderingar osv. Finns det kanske någon förklaring vad en konflikt är?
Om man skulle definiera ordet konflikt då är det bra att använda sig av redan befintliga beskrivningar kring begreppet.
”Konflikt är ett spänningstillstånd mellan individen och den grupp han tillhör med konsekvent störning i kommunikationsmöjligheterna” (Arne Maltén, Kommunikation och konflikthantering, s. 145)
Vi är ständig utsatta för olika situationer i våra vardagliga handlingar som präglas av kollisioner, sammanstötningar och olika värderingar. En konflikt känsla är något som är alltid närvarande hos individen. En annan inställning som är i motpolen till de konventionella uppfattningarna. Det kan bli en konflikt i relation jag – omvärlden, sett från olika vinklar och synpunkter. I alla fall kommer jag att fundera om alla ömständigheter och se till att de får en mening.

Inga kommentarer: